Како с поленском алергијом током трудноће и дојења?

(Насловна фотографија: Срђан Плавшић)

Већ десетак година патим од пролећне алергије на полен која је каткад блага, каткад готово неиздржива. По правилу ово потоње се деси када сам под притиском или ми је ослабио имунитет. А кадa се баш око нечег насекирам или вежем у чвор, добијам чак и психосоматски осип (ето откуд израз Добијам оспице од тога!). Чим стрес мине и алергија почиње да попушта, али то некад уме да потраје.

У првој трудноћи нисам имала толико невоља с алергијом, да ли што сам била седам година млађа, да ли што сам имала далеко мање тога на дневном реду, а свакако сам била у много бољој физичкој кондицији. Други пут сам трудновала прошле године и тада ми је алергија на махове заиста била неподношљива.

Знала сам да фармаколошке антихистаминике попут кларитина никако не смем да узмем јер могу да науде беби (и током трудноће и током дојења), а и иначе више волим да себи помогнем неким мање агресивним средствима. Распитала сам се стога на више страна и дошла до неколико решења која су ми прилично помогла да пребродим најгоре дане:

  1. Витамин Ц – Један ми је лекар рекао да је овај витамин природан антихистамин (сузбија лучење хистамина, заслужног за алергијску реакцију) и да могу да узимам до 4-5000 милиграма дневно када су ми симптоми најјачи. Препоручљиво је користити или витамин Ц са постепеним отпуштањем (енг. sustained release – на тржишту има један обогаћен шипком – with rose hip) или у облику соли калцијум-аскорбата (calcium ascorbate) – јер та два облика витамина не закисељују превише тело. Садржај тих таблета је 1000 милиграма те можете узети једну на свака 2-4 сата, до максималних 4-5 таблета, у току једног дана. Кад вам тегобе попусте, још неколико дана наставите да узимате по 1 таблету (1000 мг) дневно да не бисте пренагло прекидали ову испомоћ имунитету.
  2. Хомеопатија – Моја породица има више позитивних искустава са хомеопатијом и могу је сваком препоручити. Приметила сам да хомеопатија најбрже и најјаче делује код беба, али и мени је била од велике помоћи при најгорим нападима кијања, на пример.
  3. Јачајте имунитет на сваки могући начин. Ако узимате витамин Ц то већ прилично значи, али гледајте да пре свега исхраном себи помогнете: избаците што више тога што оптерећује варење, а самим тим и опоравак тела (слаткише, пржено, бели хлеб и сл.) и покушајте да уносите што више хране богате витаминима и минералима. Чај од ђумбира, на пример, одличан је за имунитет и безбедан за труднице и дојиље.
  4. Одмарајте се што више можете јер сан заиста лечи. У седмом месецу ове последње трудноће била сам на ивици да се озбиљно разболим, убеђена чак да ћу морати лекару и да ће ми преписати антибиотике (које нисам пила годинама). Ипак, прво сам решила да зауставим све послове (дозиђивали смо део куће) и добро се наспавам. После 15 сати сна осећала сам се препорођено и на крају није било потребе ни за лекаром, ни за лековима.
  5. Смањите притиске колико год можете. Лекар ми је потврдио да је стрес окидач за алергије јер сâм може изазвати лучење хистамина, а подрива и рад имуног система. У данашње време није увек изводљиво да човек узме времена за себе, али кад је здравље у питању можда је ипак лакше наћи дан-два за паузу од јурњаве, него боловати после недељама.

Уз све ово имајте на уму да поленска грозница често наилази у таласима, не само зависно од вашег здравственог и духовног стања већ и од просте количине алергена (полена) у вашем окружењу. Наравно, помоћи ћете себи и ако будете избегавали ливаде пуне зреле траве, односно биљку за коју знате да вам смета (једна моја познаница алергична је, на пример, на јоргован, друга на амброзију, која цвета баш ових дана). То је свакако далеко лакше извести у граду него у дивној природи где ја живим, тако да сам чврсто решила да се на сваки начин покушам да превазиђем алергије чим синче престане да сиса. Јавићу вам како ми то буде ишло.

И не заборавите, колико год да вам је у тренутку тешко, заиста све прође. Држите се, и знајте да нисте сами.

Поздрав од Благе!

Напомена: Ни супруг ни ја нисмо здравствени радници и у овом тексту изнето је искључиво моје искуство. Биће ми драго уколико нешто од савета које сам добила и решења које сам пробала помогну и неком другоме, али молим све труднице и дојиље да пре свега прате оно што им каже њихов лекар, нарочито ако већ узимају неку терапију или имају других здравствених тегоба осим алергије.

Поделите са другима:

Тагови: , ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *