Јесењи радови у башти

23. September 2016. Пише: Тема: Башта, Имање Коментара: 0

Ако бисте желели да започнете башту а мислите да је за то прекасно, варате се! Ево пет начина на које већ сада можете положити темељ башти за идућу годину:

Мешовита садња у башти

Мешовита садња у башти

 1. Почните планирање баште за следећу годину. Плодоред тј. распоред биљака у башти врло је битан из више разлога:
 • одређене врсте врло исцрпљују земљиште (нпр. парадајз, купусњаче), друге мање (махунарке, салате и др.), па је добро на истој леји смењивати овде две групе биљака;

  Грашак се слаже са

  Грашак кореном везује азот. (фото: С. Плавшић)

 • врсте попут грашка и пасуља везују драгоцени азот у земљишту па их је зато добро садити сваке године на различитом месту (и обавезно оставити корен у тлу пошто се биљка осуши!) да би се обогаћивала баштенска земља;
 • неке врсте (нпр. грашак) никако не воле да се гаје на истом месту више година заредом, а уопштено узев паметно је избегавати сетву врста из исте породице (као, на пример, купусњача – купуса, кеља, броколија, прокеља и карфиола ) на истом месту у распону мањем од 3 године, јер су подложне истим штеточинама;
 • не доспева све поврће у исто време те је на истој леји могуће направити смену раних и касних врста (пример: на јесен посејати грашак, обрати га на пролеће па на његовом месту расадити купус); а врсте које брзо сазревају попут ротквица могу се гајити као међукултуре између две врсте са дужим роком сазревања;
 • неке се биљке добро слажу и чувају једне друге од штеточина (попут парадајза и купуса) док друге није пожељно садити заједно (кромпир и парадајз, нпр.).

Танчине тога где ћете шта сејати, односно садити, можете одредити током зиме, али већ сада би ваљало да знате где ћете сејати озиме врсте – јер је то посао за одмах 🙂 .

 

 1. Црни лук - ако га посадите арпаџик на јесен, почетком наредне године имаћете младог лука.

  Црни лук – ако посадите арпаџик на јесен, почетком наредне године имаћете младог лука. (фото: С.Плавшић)

  Посејте/посадите озиме врсте. Врсте отпорне на зиму ваља сејати/садити на јесен да би већ с почетка пролећа (или чак раније) човек могао да их користи за јело. У озиме врсте спадају:

 • бели лук,
 • црни лук и лук сребрњак,
 • зимске салате (заклоњене од снега могу се брати током зиме),
 • грашак,
 • зелен (шаргарепа, пашканат и першун),
 • спанаћ и
 • житарице раж, пшеница и јечам.

Октобар је право време за сејање/сетву свих ових врста јер им је потребно време да мало ‘стасају’ пре удара првих мразева.

 

 1. Направите земљиште за пролећну садњу. Уколико желите да башту гајите у земљи коју сте сами ‘створили’ пажљивим компостирањем (људи се на ово одлучују из различитих разлога: због недостатака простора, лоше баштенске земље, из жеље за већим приносима и сл.) сада је време да изградите компостиране леје да би се састојци у њима разградили до пролећа. Три таква решења (о којима текстови ускоро следе) јесу:
 • високе леје (енг. raised beds): полукружне у попречном пресеку, ове леје повећавају искористиву површину за садњу јер нису пљоснате већ заобљене попут хумчице;
 • компосно настирање (енг. sheet mulch) прави плодно земљиште дебелим настирањем различитих слојева органске материје;
 • дрвне леје (нем. hugelkultur): високе леје чији су главни састојак грање и комади дрвета; дрво се споро распада и одлично упија воду, и овакву подлогу врло воле кромпири, тиквице и бостан.

Вредна помена је и садња у саксијама, жардињерама и другим судовима (енг. container planting) на коју се, између осталих, одлучују људи који имају бетонирана дворишта, а која вам омогућава да током зиме у кући гајите нешто од свог омиљеног поврћа или зачинског биља.

Тиквице воле топлоту и воду: посејте их у дрвну или топлу леју

Тиквице воле топлоту и воду: посејте их с пролећа у дрвну леју или зимус направите расад у топлој леји.

 1. Припремите постојеће земљиште за зиму
 • Уколико прекопавате башту сваке године (о баштама без прекопавања писаћемо другом приликом) врло је добро узорати башту пре него што дође зима, јер је измрзлу земљу касније лакше уситните у рано пролеће, пре сетве и садње.
 • Ако већ имате башту од ове године или сте успели да узорете земљиште за догодине, настрите земљу отпацима из врта и баште, да бисте земљиште заштитили од водене ерозије (спирања кад у пролеће снегови почну да копне) и уједно башту нађубрили. Битно је знати да се остаци овог настртог слоја скидају на пролеће да би се земља могла угрејати пре сетве односно садње.
 1. Направите топлу леју за расад. Топле леје омогућавају вам да током зиме узгојите расад топлољубивих врста попут парадајза, каставца, тиквица или бостана. Ми смо само једном правили врло поједностављену топлу леју и за тренутне животне околности нам је то превелики захват. Ипак, ако имате воље и могућности, већ сада можете припремити рам и јаму за топлу леју, а током зиме напунити јаму стајњаком и земљом, па посејати расад. Један могући нацрт за топлу леју ускоро следи.

Извори:

Hemenway, Toby (2001). Gaia’s Garden: A guide to home-scale permaculture. Chelsea Green Publishing Company.

Огњеновић, Снежана. Органска башта (треће допуњено издање). Београд: Беокњига, 2004.

Поделите са другима:

Тагови: , , , , , , ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *