Како направити кантарионово уље

21. September 2016. Пише: Тема: Здравље, Лечење биљем Коментара: 0
Цвет кантариона

Цвет кантариона

Кантарионово уље тј. уљани раствор кантарионовог цвета, омиљен је лек у нашем народу, а изузетно га је лако и исплативо направити. Потребни су вам само цветови кантариона и добро биљно уље. Цветове треба брати по сувом, најбоље сунчаном, времену. За уље је ваља узети неко хладно цеђено: ми користимо сунцокретово или маслиново, које је већ само по себи лековито.

Упутство за справљање: Мању теглу (око 300мл је и више него довољно за годишње потребе просечне породице) напунити врха цветовима кантариона. Кидати само свеже цветове у пуном цвату, остављајући пупољке да процветају, а прецветале цветове да заметну семе. Напуњену теглу залити хладно цеђеним уљем до доње ивице грлића , добро затворити и оставити на сунцу – или при извору топлоте – пет недеља. За то ће време уље поцрвенети (од раствореног полена кантариона). После тога уље процедити и сипати најбоље у флашице од тамног стакла. Чувати на прохладном, тамном месту и употребити у року од две године. (Мада се ја трудим да га правим свеже сваке године).

Од стајања на сунцу или топлом уље поцрвени.

Од стајања на сунцу или топлом уље поцрвени.

Употреба: Овако справљено уље погодно је и за спољашњу и унутрашњу употребу.

Спољашња употреба: Ми уместо Павловићеве масти за децу углавном користимо кантарионово уље. Оно је такође сјајна испомоћ код опекотина, спољњих гинеколошких сметњи, шуљева (хемориода) и посекотина (где помаже да рана зарасте, а да притом краста болно не пуца). Неки користе ово уље и као заштиту од сунца, али ту треба бити опрезан, јер има људи којима спој сунчеве светлости и кантариоиновог уља прави беле флеке по кожи. Свакако је добро и безбедно мазати га после сунчања.

Унутрашња употреба: Ми радије пијемо чај од кантариона уместо уља, али је уље у литератури врло препоручено код болова у желудцу, а кажу да је добро и за чишћење јетре, против пролива и против цревних паразита. Пије се три пута дневно по једна кафена кашичица уља, пола сата пре јела. Уколико пијете неке лекове, нарочито антидпресиве, пре узимања кантарионовог уља посаветујете се са лекаром јер постоји могућност да уље утиче на дејство лека.

Уље кантариона пре него што смо га процедили

Уље кантариона пре него што смо га процедили

Уље кантариона и невена: Ја некипут по истом овом рецепту спремам уље са цветовима кантариона и невена, јер се по лековитим својствима ове две биљке донекле преклапају и лепо допуњују, нарочито при зацељивању опеткотина.

Напомена: Кантарион често расте дуж путева, али га је због загађености боље брати даље од саобраћајница, чак и сеоских. Распитајте се, такође, да није власник ливаде где берете третирао земљиште каквим хемикалијама, јер оне некада хоће да се задрже у тлу и растињу месецима.

Извори:

Harding, Jennie. The Herb Bible: A Complete Guide to Growing and Using Herbs. Bath, UK: Parragon Publishing, 2004.

Tребен, Марија. Здравље из Божје апотеке. Београд: Едиција, 2010.

 

Поделите са другима:

Тагови: , , ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *