Како се прави пречишћени маслац тј. ги

2. July 2018. Пише: Тема: Здравље, Исхрана

Ги тј. пречишћени маслац — од 500 г куповног маслаца добије се око 400 г гија.

Пречишћени маслац тј. ги (енг. ghee), производ ајурведске традиције, данас је и код нас све траженији како се народ упознаје са његовим изузетним својствима. Богат витаминима и здравим масноћама, а лишен лактозе и касеина (тј. млечног шећера и млечне беланчевине), ги има високу тачку горења те је зато бољи за пржење од већине других масти, а укусан је и као намаз и зачин за салате.

Цена гија, међутим, у продавницама је барем двоструко већа од цене обичног маслаца иако је ги могуће направити за свега 15-ак минута у домаћој радиности. А требају вам свега шерпа са добрим дном, штедњак, кашика и једна тегла.

Како се прави ги-маслац?

Има више начина да се маслац пречисти од беланчевина, шећера и минерала, али се сви своде на прокувавање — да се чиста млечна маст одвоји од примеса — и цеђење. Овај рецепт је најједноставнији који сам нашла у својим претрагама енглеских сајтова јер не захтева скупљање пене са површине (при чему се део масноће неминовно баци), а даје одличан ги.

Шта вам је потребно:

  • 500 г што квалитетнијег (несољеног) маслаца
  • шерпа од 1,5-2 л са дебелим дном која не подлива кад се из ње сипа
  • метална супена кашика
  • стаклена тегла запремине од око 0,5 л
  • грудњача (крпа за цеђење сира) или што финија решетка

Шта се ради:

Kako se pravi gi maslac

Корак 1: Насећи маслац на коцке и загрејати док се не отопи.

 

1. Насећи маслац на крупне коцке и ставити на средњу ватру да се отопи. Како се буде топио, по површини ће се ухватити пена.

Мешајте повремено. Пена ће постајати све гушћа, а бистра маст под њом све видљивија како буде јаче кључала.

 

Kako se pravi gi maslac

Корак 2: Пена постаје све гушћа, али није неопходно скидати је само добро мешати.

 

2. Беланчевине и остале примесе одвојиће се од масти и постепено пасти на дно шерпе. Битно је мешати да се тај талог по дну и зидовима шерпе не залепи и не загори.

Кад се пена згусне по површини можда ћете бити у напасти да је скинете, али нема потребе. Само мешајте на средњој ватри, скидајући талог за зидова и дна суда.

Kako se pravi gi maslac

Корак 3: Маст се избистрила јер су све примесе пале на дно.

 

 

3. Како течност почне да избацује све веће мехурове спремите се за наглу промену: ги ће се избистрити. Мешајте и даље, крај је близу!

 

 

 

 

Kako se pravi gi maslac

Корак 5: Чим се на површини поново створи бела пена време је да се ги процеди.

4. Чим се на површини поново створи бела пена, искључите ватру и процедите ги.

Најбоље је за то узети четвороструко пресавијену грудњачу (белу памучну тканину која се користи за цеђење свеже направљеног сира од сурутке).

Газа је исувише ретка, па је алтернатива једино већа, али честа решетка.

 

 

Kako se pravi gi maslac

Цеђење гија преко учетворостручене грудњаче.

А шта је пречишћено из маслаца види се на слици испод. (Не, шерпа није уништена, пере се неупоредиво лакше од загорелог уља!)

Kako se pravi gi maslac: cvrsti ostaci

Шта је пречишћено из маслаца: потамнео чврст талог.

Готов ги испрва је течан и бистар, и треба барем 24 часа на собној температури да се стегне. Може да се чува на собној температури 2-3 месеца, а у фрижидеру и до годину дана (само пазите да не овлажи).

Kako se pravi gi maslac: gotov gi

Готов ги, одмах по цеђењу и пошто се стегао.

 

Поделите са другима:

Тагови: ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Comments are closed.