Кантарион

21. September 2016. Пише: Тема: Буквар биља, Здравље Коментара: 0
Кантарион (Hypericum perforatum): заштићен од прекомерног брања

Кантарион (Hypericum perforatum)

Једна од најпознатијих самониклих лековитих биљака на овим просторима, кантарион (лат. Hypericum perforatum, на српском познат још и као богородичина трава, марина ручица, госпина трава, крвавац и др.) код нас се најчешће користи за справљање кантарионовог уља. Иако је вишегодишња, надземни део ове биљке измрзне преко зиме, те она сваке године из корена израста наново.

kantarion_list_izbliza

Лист кантариона изблиза (кликнути слику за увеличан приказ)

Изглед: Висине од 15 до 60 цм, а некада и до метар, стабљика је усправна и разграната. Лишће је дугуљасто и ситно, са маленим рупицама видљивим при јачем светлу. Цвет је жут са црвеним поленом, има пет латица, а згњечен пушта црвен сок. Плод су чаурице, прво једре и зелене, које се суше заједно са читавим надземним делом биљке, постајући тамносмеђе. Корен је разгранат и жиличаст.

Време цветања: од јула до краја септембра.

Користе сехерба тј. надземни део биљке у цветању и цвет.

 

Чауре кантариона

Чауре кантариона

Употреба:

  • унутрашња: чај од хербе – за уредовњавање менструације, за лакшу менопаузу, против пролива; чај или тинктура од хербе – против немирног сна, депресије, неуроза и упала живаца; уље од цвета против болова у желудцу
  • спољашња: уље од цветаза зарастање рана, код отеклих жлезда, опекотина, упала коже, против болова у леђима, ишијаса и реуме.

Напомена: Због израженог лековитог дејства, кантарион је склон да реагује са фармаколошким лековима, нарочито антидепресивима, пилулама за контрацепцију, седативима, антикоагулантима и хемотерапијом. Уколико узимате било какву терапију, обавезно се пре употребе, нарочито унутрашње, посаветујте са лекаром.

 

Станиште: Травнате ливаде, ивице шума, дуж путева.

Угроженост: Заштићен од прекомерног брања (ограничена количина убрана у комерцијалне сврхе).

Лишће кантариона

Лишће кантариона

Извори:

Harding, Jennie. The Herb Bible: A Complete Guide to Growing and Using Herbs. Bath, UK: Parragon Publishing, 2004.

Klemow KM, Bartlow A, Crawford J, Kocher N, Shah J, Ritsick M (2011). “Chapter 11: Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum)”. In Benzie IF, Sissi WG. Herbal Medicine Biomolecular and Clinical Aspects. (2nd ed.). CRC Press. ISBN 9781439807163. Преузето 21.9.2016.г. са http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/

Миловановић, Драгиша. Атлас лековитог биља. Београд: Веларта, 2005.

Tребен, Марија. Здравље из Божје апотеке. Београд: Едиција, 2010.

Уредба о стављању под контролу коришћења ипромета дивље флоре и фауне (Службени гласник РС бр. 31/2005, 45/2005, 22/2007, 38/2008 и 09/2010).

Поделите са другима:

Тагови: , , , ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *