Најбољи поклон за родитеље нове бебе

18. October 2016. Пише: Тема: Дојење, Родитељство Коментара: 0

Кад неко наш добије бебу увек желимо да им дамо најлепши могући поклон. Свима нам је познато да је већини нових родитеља најчешће најкориснији новац, али како је у данашње време тешко одвојити чак и за неко лепо оделце (које је по правилу прескупо), како онда подарити драгим новопеченим родитељима стварно нешто лепо и корисно?

Питала сам своје другарице и рођаке маме шта им је највише требало у првих месец-два са новом бебом и оне су ми потврдиле оно што сам и сама осећала: један од најлепших поклона који им можете дати јесте помоћ. Поклоните им своје време и труд, или подршку стручне особе. Ево неколико предлога:

 1. Тетка чува сестрића

  Тетка чува сестрића

  Причувајте бебу. Омогућите мами да се мало опусти и одмори, а и тати да одахне, било да је код куће и помаже или на послу и брине. Ако је изводљиво одведите малишу у шетњу. Ако није, припазите га или проносајте у кући. Испочетка мамама највише недостаје сна, а и кад би могле да спавају јер је беба заспала, неретко им је тешко да се опусте од стрепње да ће се мало злато сваког часа пробудити. Ако зна да је неко ту да ‘ускочи’, мами је неупоредиво лакше да се заиста одмори.

 2. Поспремите по кући. Чак и када родитељи не користе тзв. ‘тетра’ пелене, које подразумевају стално брдо веша за пеглање, посла је по кући увек у изобиљу. Треба скувати, опрати, прострети, обрисати, сложити, опеглати, расклонити, помести, усисати, набавити… Питајте који је посао најпречи и отклоните бар део овог големог притиска.
 3. Ако беба има старијег брата или сестру, поклоните њима мало времена. Велики је изазов уклопити потребе новорођенчета са потребама старије сестре или брата, нарочито ако је старије дете дотад било јединче. Целој породици ћете учинити огромну услугу ако у овом прелазном периоду старијем детету посветите пажњу коју му родитељи, опхрвани променом, привремено ускраћују.
 4. Донесите им нешто скувано. Породиље су готово увек гладне. И то много. Нарочито ако доје. Обрадујте их тако што ћете им донети нешто што сте спремили код своје куће (дојиљама супе и чорбе злата вреде). А ако знате да бебини родитељи не могу баш много да рачунају на испомоћ родбине, неколико спремљених јела која ће се спаковати у замрзивач и одлеђивати по потреби значиће им (а самим тим и беби) далеко више од лепог ћебенцета или плишане играчке.
 5. Обезбедите им стручну подршку за дојење. Ако мама жели да доји, помоћ неког заиста стручног може јој много значити. Патронажне службе нису у прилици да овом питању посвете довољно пажње и времена, а особље често није ни обучено да даје ишта осим начелних упустава и савета. Да бисте младој мами омогућили да постави добар темељ дојењу (јер је то вештина која се учи) пошаљите јој у госте саветницу за дојење[1]. Један или највише два сусрета са заиста посвећеном и обученом особом поштедеће и маму и бебу непотребних мука и учиниће дојење оним што и треба да буде: једно дивно, радосно искуство.
 6. Тата и беба спавају

  Тата и беба спавају

  Уздржите се од нетраженог саветовања. Иако тако баш и не делује, ваше уздржавање од дељења нетражених савета, својих бојазни и брига, родитељима са малом бебом заиста јесте велики поклон. Знам да то није лако. Али данас, кад су нам доступна искуства многих култура широм света, млади родитељи неретко бирају решења која ће старијим генерацијама деловати наопака: спавају у истом кревету са бебом, стално је доје и носају, одбијају широк повој, а некад чак и пелене… Имајте на уму да је бебиним родитељима ипак највише стало до њене добробити и да они чине најбоље што могу. И уместо да се с њима завађате покушавајући (по правилу безуспешно) да их одговорите од нечег што су решили, поштујте њихове одлуке и сачекајте да вас упитају за савет. Јер, веровали или не, управо онда кад се осете безбедно пошто их нисте саветовали, биће најпре склони да од вас потраже савет или мишљење.

 

[1] Ова веза води на страницу Марије Тарабе, засад једине код нас међународне признате саветнице за дојење. Њу помињем у овом тексту јер за њен рад могу да јемчим: са другим дететом бих двапут одустала од дојења да није било њене срдачне, стручне помоћи. (Разговор са њом можете прочитати овде.)

Поделите са другима:

Тагови: , , ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *