Млеко је у глави

18. March 2015. Пише: Тема: Дојење, Родитељство Коментара: 0

prstici4

– Кад би чули да дојим, сви одреда би питали ‘А је л’ имаш млека?’ Нисам ни знала да мајка може да нема довољно млека за своје дете док нису почели с брижним питањима.

– ‘Имаш ли млека?’ ‘Имаш ли млека?’ Значи, подразумевају да се често дешава и да немаш. Још само да почну да питају, ‘А је л’ дeте није болесно?’ па да њихова подршка буде потпуна.

Породила сам се код куће без невоља и ћерчици сместа дала да сиса. Колострума је одмах било и она је брзо заспала. Биле смо поштеђене болничких ограничења и проблема дохране у породилиштима, али су зато притисци друге врсте учинили своје и право млеко ми је врло споро надолазило. Дете је плакало и неколико пута сам га дохранила током тих првих седам дана, али сам била очајна, јер сам знала да се количина млека успоставља управо сисањем и да дохрана, нарочито на самом почетку, значи мање млека у будућности.

 

Уследили су бројни некорисни и полукорисни савети, као и долазак бабе која је с врата викнула ‘Ти немаш млека! Дете је гладно!’. Борба да ипак дојим своје дете трајала је данима, додатно отежана једнодневним стомачним тегобама услед којих готово ништа нисам јела више од 24 часа. Млека тек тада није било.

На крају сам се за подршку окренула интернету. Као суманута читала сам шта сам стигла, да бих у једном тренутку наишла на помен мушког дојења. Потрага за објашњењем довела ме је до чланка о оцу са Шри Ланке: несрећнику је жена умрла на порођају, а дете му је одбијало сваку врсту вештачког млека. Вишеструко очајан, после неколико дана мучења и безуспешног трагања за решењем, првио je ћерку на груди и заплакао. Дете је, међутим, нашло његову брадавицу и почело да сиса, а млеко је само потекло! Ето краја питањима зашто мушкарци имају брадавице: оне су природни план-Б за новорођенчад која остану без мајке.

Сред трагичности целе приче остала сам згранута. Мушкарци могу да доје, а ја не могу! И ту ми је ‘пукао филм’. Расплакала сам се, разбеснела, и недуго потом, 12 дана пошто сам се породила, добила млеко. Моја ћерка је искључиво сисала до пуних пет месеци, када је сама затражила да проба чврсту храну, а данас, 14 месеци касније, млека и даље има.

—————

Напомена: Ово је незнатно измењена верзија текста написаног 2009. године поводом Светског дана дојења. Том приликом га је Удружење бабица Србије издало као летак, а недуго потом објављен је и на порталу Roditelj.org.

Поделите са другима:

Тагови: ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *