Петровац

20. August 2016. Пише: Тема: Буквар биља, Здравље Коментара: 0
Agrimonia eupatoria

Agrimonia eupatoria

Петровац (лат. Agrimonia eupatoria; код нас познат и као рањеник) јесте самоникла вишегодишња зељаста биљка чији надземни део делимично измрзне преко зиме, те сваког пролећа из корена избијају нове стабљике. Од давнина се користи због свог широког лековитог дејства.

Изглед: Стабљике петровца нарастају до висине од 60-80 цм и дуж врхова се налазе гроздасти низови ситних жутих цветова са пет латица. Листови се налазе ближе тлу, дугачки су око 10 цм, перасто издељени и имају рецкаве ивице. Плод је округласт чичак велик око 5 мм, а корен ризом који се налази дубоко у тлу. Цела биљка обрасла је меким длачицама.

Време цветања: од јуна до краја августа.

плод петровца

плод петровца

Користи се:

  • лист – бере се млад, пре цветања; и
  • херба, тј. надземни део биљке у цветању – сечен неколико центиметара од тла, сакупља се током цветања, углавном од јуна до августа.

 

Употреба:

  • унутрашња: чај – пије се за поспевшивање пробаве, умиривање желудца, против пролива, против жутице и других болести јетре; гргоће се против упале грла.
  • спољна: јак чај – испирање хемороида, рана, против упала коже; тинктура од хербе – против убоја (тупих удараца са подливима и болним отоцима).

 

Agrimonia eupatoria

цвет и плод петровца

лист петровца

лист петровца

Станиште: Травнате површине – ливаде, ободи путева и шума – на сунцу или у полусенци.

Угроженост: Строго заштићена.

 

 

 

Извори:

Требен, Марија. Здравље из Божје апотеке. Београд: Едиција, 2010.

Врачарић, Боривој и др. Исхрана у природи (друго допуњено и измењено издање). Београд: Војноиздавачки и новински Центар и Народна Књига, 1986.

Agrimonia eupatoria Agrimony, Churchsteeples. Plants for a future (pfaf.org)

Поделите са другима:

Тагови: ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *