Тинктура од петровца: помоћ за убоје

20. August 2016. Пише: Тема: Здравље, Лечење биљем Коментара: 0
лист петровца

лист петровца

Један познаник нам је рекао за многобројна лековита својства петровца и посаветовао нас да у кући увек имамо тикнтуру од ове биљке. На моју велику срећу, послушали смо га, иако је прошло барем годину дана док се сама нисам уверила у изузетну корисност ове биљке. Једне вечери ударила сам мали прст на нози и он је сместа почео да отиче уз јак бол. Сетила сам се петровца и пред спавање привила лист из тинктуре на прст, рачунајући да не може да шкоди. Сутрадан ујутру нисам могла да верујем: ни бола ни отока није било. Остао је само подлив, који је прошао за неколико дана.

Припрема тинктуре:

Напунити теглицу растресито хербом петровца (надземним делом биљке у цветању, сеченом неколико центиметара од тла), залити до доње ивице грлића тегле ракијом, добро затворити и оставити 2-3 недеље на топлом месту. Повремено промућкати. После тога тинктура је спремна за коришћење без икаквог цеђења или претакања.

Употреба:

На ударено или отечено место привити биљку из алкохолне тинктуре, преко тога ставити парче танке пластике (фолије или кесе) и учврстити завојем. У случају већег отока, преко биљке привити газу натопљену тинктуром, затим све то прекрити пластиком и завојем. Не користити код отворених рана.

Поделите са другима:

Тагови: , , ,

О аутору ()

Мајка, супруга, лингвисткиња и књижевни преводилац, Блага већ годинама говори и пише о повратку једном природнијем начину живљења. Са Удружењем бабица Србије сарађивала је на подстицању дојења и природног рађања, држала је предавања о беспеленаштву и приврженом родитељству, а 2015. г. оснива блог Трешњин луг, назван по свом породичном имању.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *